Jídlo má magickou schopnost propojovat lidi se vzpomínkami, nejčastěji na rodinu nebo jedinečné setkání. Kdykoliv se zmíním o vývaru, člověk se v okamžiku vrátí zpět v čase do kuchyně své babičky a začne vzpomínat, povídat o hrnci s polévkou, který babičce vždycky bublal na plotně. Nebo na to, že když byl nemocný, tak po pár talířích se silným horkým vývarem se mu vrátila síla, energie a chuť do života. 

No jo ☺ babička vždycky říkala:,, Pokud nemáš po snězení vývaru ,,nudli,, u nosu, tak vývar nestojí za nic‘‘☺

Vývary jsou jedním z největších tajemství chutě šéfkuchařů po celém světě. Hodně odborníků na zdravý životní styl mluví o tom, proč je tradiční vývar jednou z nejlepších cest, jak v dnešním přemodernizovaném světě zůstat zdraví, plní energie, dobré nálady a pozitivního myšlení.

Vývar z kostí a masa je nepřekonatelný zdroj chuti a kvalitních živin, které žádná instantní polévka nedokáže napodobit a ani nahradit. 

Vývar i kvalitní jídlo nám svou lahodností a zdraví prospěšnými vlastnostmi dokáže vrátit zážitek chuti a také uvědomění si naších smyslů, o nějž jsme přišli, když vládu nad našimi uspěchanými životy plné stresu převzaly zpracované potraviny a polotovary.

Každý z nás by si měl připomenout, že jídlo je mnohem víc než jen způsob, jak uspokojit hlad. 

Kvalitní jídlo je lék. Kvalitní jídlo je láska. Proto mu věnujme více pozornosti.

Tři hlavní důvody, proč jíst (pít) vývar

1. Bio dostupný kolagen

  • kolagen je nejhojnější protein v těle. Pomáhá, posiluje, chrání a drží tělo ,,pohromadě,,. Kolagen tvoří kosti, zuby, šlachy, vazy, klouby, chrupavky a je klíčovou složkou krásných vlasů, pokožky a nehtů
  • živočišné bílkoviny jsou jediným zdrojem kolagenu v potravě (kosti, šlachy, chrupavky, kůže, morek,….)
  • potrava rostlinného původu sice kolagen neobsahuje, ale může jeho produkci podpořit. Potraviny bohaté na vitamín C, B komplex, A, D, E a minerály jako síra a měď mohou pomáhat vytvářet kolagen v těle

Příklady potravin, které mohou podpořit tvorbu kolagenu, ale samy ho neobsahují:

  • ovoce: citróny, pomeranče, maliny, jahody
  • zelenina: špenát, zelené fazolky, rajčata, mrkev, pórek, okurky, řepa, zelená zelenina
  • ořechy a semínka: slunečnicová semínka, mandle, vlašské ořechy
  • esenciální mastné kyseliny: nerafinované oleje – extra panenský olivový olej, kokosový a lněný olej

POZOR! A teď přichází pecka ☺  Kolagen také pomáhá zažívání!! a to tak, že:

  • chrání a utěsňuje střeva: želatina chrání střeva tím, že potahuje jejich sliznici a chrání je proti dalšímu poškození z jídla nebo pití
  • zvyšuje celkovou nutriční hodnotu a přispívá k dobrému zažívání

2. Bio dostupné živiny

– vývar z kostí obsahuje předem strávené živiny, díky čemuž je naše tělo snadněji přijímá

Důležité živiny, které ve vývaru najdeme:

aminokyseliny (arginin, glycin, prolin, glutamin)

  • pomáhají stavět a opravovat každou tkáň a orgán v těle
  • přispívají ke všem tělesným funkcím, jako je růst a obnova
  • přispívají k dobré náladě, množství energie, soustředění a k hormonální rovnováze

Pojďme mrknout, jak jsou pro nás jednotlivé aminokyseliny, které jsou součástí vývaru, prospěšné.

Arginin je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému a hojení ran. Je také potřebný pro výrobu a uvolňování růstového hormonu a napomáhá regenerovat poškozené jaterní buňky

Glycin pomáhá detoxikovat tělo a působí jako antioxidant. Zlepšuje kvalitu spánku, paměť a výkonnost

Prolin regeneruje chrupavky a léčí klouby. Snižuje celulitidu a dodává pleti pružnost. 

Glutamin odstraňuje amoniak z mozkové tkáně, zlepšuje metabolismus, buduje svaly a chrání vnitřní vrstvu střeva

minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, křemík, síru a další)

  • tvoří kosti a zuby
  • ovlivňují naši náladu, míru soustředění a energie
  • ovlivňují hormonální rovnováhu

glukosaminoglykany, které známe pod pojmem kyselina hyaluronová, sulfát chondroitin a glukosamin

vitamíny a živiny, na které si jen vzpomeneme

zdravé tuky, které:

  • podporují dobrou náladu, pocit sytosti a jsou nositelem chuti
  • pomáhají přenášet důležité vitamíny, jako A, D, E a K po celém těle

3. Zdravý zvýrazňovač chuti

– vývar se využívá k zesílení chuti jídla. Proto nemusíme k dochucování polévek, dušených pokrmů a omáček používat umělé kostky bujonu, které jsou jak jinak než plné chemie

Mezi další přínosy vývaru patří snížení potravinových intolerancí a alergií, posílení imunitního systému, snížení zánětů, detoxikace jater a zlepšení kvality spánku.

Fantastický hovězí vývar se silnou chutí

Množství cca 3,5 – 5 litrů hustého vývaru

Potřebujete:

  • ¾ kg hovězí morkové kosti 
  • ¾ kg syrového hovězího maso, které vývaru dodá silnější chuť
    Například:
    kližka s masem, dlouhá žebra z bohu, krátká žebírka
  • vodu
  • volitelnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule, česnek…) 
  • 3 listy bobkového listu 
  • 5-6 kuliček černého pepře celého 
  • 4 kuličky nového koření 
  • rozmarýn drcený
  • tymián 

Zelenina, bylinky a koření dodají vývaru více chuti a živin. Vývar však můžete vařit jak bez zeleniny, tak i bez koření. 

Příprava:

Do velkého hrnce dejte kosti s masem a zalijte je studenou (filtrovanou) vodou. Ideální je kombinovat více druhů kostí. Pokud budete mít ve vývaru dostatek chrupavek, vývar vám po vychlazení pěkně zrosolovatí.

Očistěte zeleninu (pokud používáte) a přidejte ji do hrnce.

Jakmile se vývar začne vařit, stáhněte ho na nejnižší teplotu a lžící sundejte z vrchu všechny usazeniny. Až se pěna přestane tvořit, přidejte koření a nechte vývar jemně probublávat doporučený počet hodin. Čím déle budete vývar vařit, tím více minerálů z něj dostanete.

10 minut před vypnutím vývaru můžete do vývaru přidat hrst čerstvé petrželky, která dodá do vývaru další minerály.

Nechte vývar lehce vychladnout, vyndejte z něj maso a zeleninu a přeceďte ho přes jemné sítko nebo přes sýrařské plátno. Přelijte vývar do uzavíratelných sklenic a dejte do lednice.

Maso oberte z kostí a uložte si ho na později do lednice.  Zeleninu můžete vyhodit.

Vývar vám v lednici vydrží až týden. Pokud na vývaru budete mít neporušenou silnou vrstvu tuku, měl by vám v lednici vydržet i 6 měsíců.

Jak dlouho vývar vařit?

Správný vývar by se neměl vařit, ale měl by jen tak probublávat. Profesionální kuchaři tomu říkají, že se táhne. 

Ne vždy platí, že čím déle je vývar na plotně, tím lépe. 

Hovězí můžete nechat probublávat 6, 8, 12 až 24 hodin

Kuřecímu postačí 4 až 5 hodin

Zeleninovému vývaru dejte 1 až 2 hodiny

Kategorie: BlogRecepty