Chia semínka jsou známa vysokým obsahem vlákniny, omega 3 mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálů (vápník, draslík, měd, fosfor a zinek)

Vzhledem k tomu, že chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu a skvěle zasytí.

Dají se používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.

Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel. Semínka lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci.

Tento recept je výborný jako svačina, když připravíte do uzaviratelné skleničky. Takže je ideální volbou jak do práce, tak i pro vaše děti do školy nebo na cesty.

Dávám si ho i na snídani nebo prostě když mám na něco dobrého chuť

Potřebujete:

• 400 ml kokosové mléko (tuhé) v plechovce
• 1 zralé avokádo
• 2 lžíce neslazeného kakaa
• 2 – 3 silnější kolečka čerstvého ananasu
• ½ hrnku chia semínek
• 4 lžíce namletých lněných semínek
• pro mlsnější jazýčky 1-2 lžičky medu nebo domácí marmelády (používám domácí angreštovou marmošku se stévií)

Příprava je velice jednoduchá.
➢ do mixéru dejte kokosové mléko s avokádem a rozmixujte
➢ přidejte med nebo marmošku, nakrájený čerstvý ananas, kakao a znovu rozmixujte
➢ směs přendejte do větší nádoby, přidejte chia semínka, mletá lněná semínka a pak už jen lehce lžící promíchejte s pudinkem
➢ pudink naporcujte do uzavíratelných misek-skleniček (mě to vychází zhruba na 4-5 menších misek)
➢dejte do lednice a nechte několik hodin odležet

Kategorie: BlogRecepty