Dobře se hodí k salse a omáčkám. Také se dají použít jako vhodný doplněk salátů místo klasických krutonů – dodají salátu texturu a jak jinak i vysoce kvalitní výživné látky. Krekry vydrží poměrně dlouho, proto je vhodné si je připravit (z velké dávky) přibližně jednou za měsíc. Skladují se v otevřené nádobě v lednici.
Když krekry naservírujete s mangovou salsou (blog – recepty), mohou posloužit jako hlavní jídlo, které dodá tělu spoustu výživných látek v kompaktní formě.
Porce: na jeden standardní plech o rozměrech 28 x 40 cm
Ingredience:
¼ šálku cizrnové mouky
¼ šálku uvařené nebo naklíčené čočky
¼ šálku mletých slunečnicových semínek
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíce kokosového oleje
2 lžičky kari
1 lžička římského kmínu
mořská sůl podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 150 ∞C.
V robotu nebo v mixeru umixujte všechny přísady. Lehce vymastěte plech kokosovým olejem. Rozetřete směs na plech v co nejtenčí vrstvě (případně, pokud máte raději silnější krekry, rozprostřete do silnější vrstvy a pečte o cca 10 minut déle).
Před pečením na směsi nožem vyznačte, jak krekry rozkrojíte. Pečte cca 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.