Lehké jídlo, které zahřeje nejen na těle, ale i na duši, přivítá snad každý z nás. Miska horké husté polévky dodá potřebnou energii a rozveselí i hektický pracovní den.

Indická čočková polévka je geniální kombinací kuřecího masa, zeleniny a čočky, které jsou lehké a zároveň i dobře zasytí. Čerstvý zázvor, mleté kari a kokosové mléko zařídí dokonalou jemnost a aroma.

Polévka chutná skvěle také ve vegetariánské verzi, kdy stačí kuřecí maso nahradit tofu a na své si přijdou i ti, kteří májí stravování nastaveno v Low Carb režimu.

Porce: 4 osoby
Příprava: 25 minut
1 porce = 27g bílkovin, 25g tuků, 24g sacharidů

Ingredience:
300 g kuřecích prsních řízků
1 velký pórek
3 mrkve
1 kousek zázvoru ( asi 2 cm )
1 lžíce oleje
Sůl, pepř
2 – 3 lžičky mletého kari
100 g červené čočky
1 konzerva krájených rajčat ( 400 g )
½ l zeleninového vývaru
1 konzerva kokosového mléka ( 400 ml ) 
asi 2 lžičky limetkové šťávy
2 lžíce sekaného koriandru

Postup:

Kuřecí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Očištěný pórek nakrájíme a tenké kolečka a očištěnou mrkev na malé kostičky. Nadrobno nakrájíme také oloupaný zázvor. 

V hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání na něm zprudka opečeme kuřecí maso. Přidáme pórek, mrkev a zázvor a krátce společně orestujeme. Ochutíme solí, pepřem a mletým kari. Vše promícháme a ještě chvilku restujeme.

V cedníku propláchneme čočku, necháme okapat a přisypeme jí ke směsi kuřecího masa, zeleniny a koření. Pak do hrnce přilijeme krájená rajčata a vývar. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a necháme na střední plameni asi 12 minut povařit.

Nakonec přidáme do polévky kokosové mléko, dobře promícháme a necháme chvíli prohřát.

Hotovou polévku ještě dochutíme dle potřeby solí, pepřem a případně i troškou kari. Před podáváním ozdobíme sekanou koriandrovou natí.

Kategorie: BlogRecepty