Znáte to, scénář zaměstnaných lidí se asi nebude moc lišit. Přes den si neudělají na dobré jídlo čas a pak to dohání večer. Svědčí to jen o velkém zanedbávání se, které neodvratně vede ke všem těm hrozným civilizačním nemocem – cukrovka, problémy s cévami, žlučník, nadváha a obezita. Přitom stačí udělat jen pár drobných změn, upravit priority a hlavně nikam nespěchat. Nestojí to za zlepšení zdraví?

Ráno se probudím, narychlo do sebe hodím kávu a spěchám do práce.

Dopoledne nemám na jídlo ani pomyšlení, sem tam něco zobnu a zapiju to sklenicí vody.

Oběd jsem opět nestihl a odpoledne si vzpomenu, že bych se měl trochu najíst, ale nemám nic u sebe. Nevadí, dám si s přáteli v kavárně dezert.

Konečně přijdu z práce domů, hodím nohy na stůl a po pár minutách pociťuji nezkrotitelný hlad. Aha, vždyť jsem dnes vůbec nic nejedl! Pokud nepočítám těch pár káv a odpolední dezert.

Otvírám lednici a beru vše, co mi přijde pod ruku. Šunka, sýry, nějaká zelenina, možná i zbytek oběda, který mi zbyl ze včerejška. Jé – bramborové knedlíky plněné uzeným…. mňam… to so pochutnám.

Ještě by se hodila nějaká sladká tečka na závěr. No jo, ale je už 10 hodin večer! Nevadí, od zítřka začnu jíst zdravě!

Snídaně je základ dne a proto svůj den odstartujte výživným jídlem (zkuste například ovocno –  zeleninové smoothie se semínky a rostlinným mlékem).

Pestrá, rozmanitá strava, častější a menší porce 3- 5/ den, pravidelnost v jídle, zařazení jak živočišných tak i rostlinných bílkovin, zdravé tuky, komplexní sacharidy, vláknina, vyhýbat se rafinovanému cukru (např. pití čaje a kávy bez cukru, omezení sladkostí a slazených nápojů), pravidelný příjem tekutin nejlépe čisté vody.

Vyhledávejte potraviny bohaté na důležité živiny. V ovoci a zelenině červené barvy se nachází antioxidant lykopen, jehož dobrým zdrojem je třeba vodní meloun nebo grapefruit. V červených, oranžových a žlutých potravinách se nachází beta-karoten a provitamín A, který najdete v meruňkách, v mangu nebo ve sladkých bramborách.  Vitamín B si dopřejte v jogurtu, cizrně, houbách a čočce.

Nejezte pozdě večer a jezte před spaním jen lehká jídla. Během spánku byste měli odpočívat a ne týrat tělo náročným trávením.

Nezapomínejte na pitný režim a klidně dodejte vodě šmrnc plátkem citronu či listem máty.

Pokud se naučíme těchto pár jednoduchých zásad a budeme je brát jako součást našeho životního stylu, tak si můžeme být jistí, že večerní útoky na lednici skončí. Dokonce přestaneme být unavení přes den a zbyde nám dost energie ještě na nějakou sportovní aktivitu. A to se vyplatí, nemyslíte?

Kategorie: Blog

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder