Potraviny, které jsou průmyslově zpracované, mají vysoký obsah cukru, nezdravých (nasycených) tuků, obsahují méně živin a hlavně…lehce na ně vzniká závislost!!!

Když pocítíme hlad nebo neodolatelnou touhu po něčem dobrém, tak naše tělo vztyčí ,,červenou vlajku,, a mnozí z nás sáhnou po jakémkoliv jídle – bagel, koláček, latte, bonbóny, pizza, sušenky, sladké nápoje – aby nám pomohly možná co nejrychleji uspokojit chuťové potřeby. I když tyto potraviny mohou přinést okamžitý nárůst energie a uspokojení, strategie má tendenci selhat. Stejně rychle jak naše energie vzroste, tak stejně rychle se i ,,zhroutí,, a zanechá nás po krátkém čase pomalejší a hladovější než dříve.

Dlouhodobé účinky těchto průmyslově zpracovaných potravin jsou ještě horší. Strava přetížená rafinovaným cukrem, nasycenými (nezdravými tuky), modifikovanymi škroby, hydrogenovanými oleji, izoláty bílkovin, syntetickými barvivy, ochucovadly, sladidly, emulgátory a plnidly, podkopávají naši schopnost vytvářet energii, kterou potřebujeme pro každodenní život.
Tyto látky se skrývají pod různými názvy v mnoha produktech (včetně kečupu, kávového krému, špagetové omáčky a arašídového másla, přislazovaných cereálií, baleného chleba,….)

Průmyslově zpracované potraviny nenabízejí jen prázdné kalorie, ale jsou i energeticky a živinově chudé a tělo si na ně lehce vytvoří závislost. Narušují biochemii těla, účinně matou hormony a přispívají k metabolické dysfunkci – zhroucení schopnosti těla syntetizovat energii z potravy. Díky tomu jsme neenergetičtí a časem to může mít i významné zdravotní důsledky.

Příliš mnoho rafinovaného cukru, nasycených tuku atd. jsou primární pro vznik metabolických poruch, včetně obezity a diabetu 2. typu, hypertenzi a srdeční choroby, Alzheimerovu chorobu, onemocnění jater, poruchy související s hormony a další.

Cukr najdeme skoro ve všech potravinách a výrobcích, proto bychom neměli jejich charakter podceňovat. Abychom ocenili jejich negativní dopad, je užitečné pochopit vztah mezi hladinou cukru v krvi a hormonálním inzulinem.

Inzulinové přetížení

Po jídle trávicí systém rozkládá sacharidy v potravě na glukózové molekuly, které se pak uvolňují do krevního řečiště. Slinivka břišní (pankreas) detekuje zvýšení hladiny cukru v krvi a vylučuje inzulín – hormon, který je zodpovědný za pomoc tělu metabolizovat sacharidy a spravovat krevní cukr. Inzulín signalizuje svaly, játra a tukové buňky, aby vytáhly glukózu z krevního řečiště a uložily ji jako zdroj energie.

Tato inzulinová odpověď je nezbytným fyziologickým procesem navrženým pro udržení hladiny glukózy v krvi na zdravé úrovni. Jídlo s minimem cukru – například vaječná omeleta se zeleným salátem – spustí během několika následujících hodin pomalý a stabilní proud inzulínu.

Naopak jídlo plné cukrů – představte si hromadu palačinek politých javorovým sirupem a zapitý sklenicí pomerančové šťávy – způsobí, že se vaše hladina glukózy v krvi zvýší a vaše slinivka rychle vytvoří nárůst inzulínu.

Jídla, která mají pravidelně vysoký obsah cukru (myslím, že palačinky :-), udržují odezvu na inzulín v neustálém pochodu . Nakonec játra a svalové buňky přestanou poslouchat inzulínový signál, aby do něj mohla vstoupit glukóza.

Inzulín je neustále uvolňován slinivkou břišní, ale buňky to odmítají. Buňky již nejsou citlivé na inzulín, přestávají reagovat a glukóza se hromadí v krevním řečišti. Tento nebezpečný stav je známý jako inzulinová rezistence.

Rezistenci na inzulín může zhoršovat řada dalších faktorů: nízká úroveň aktivity (která ovlivňuje absorpci glukózy), bakteriální nerovnováha ve střevním mikrobiomu a nedostatek živin.

Vysoký cirkulující inzulín současně blokuje úbytek na váze a zvyšuje přírůstek hmotnosti, čímž se staví pro chronické zdravotní stavy spojené s obezitou. Brání lipáze, enzymu odpovědnému za odbourávání tuku v játrech. Současně usnadňuje pronikání glukózy do tukových buněk, které zůstávají citlivé na hormon, i když se svalové buňky stanou rezistentními.

Vyvažte svůj krevní cukr

Množství glukózy v krvi a zvýšení hladiny inzulínu po jídle cukru závisí na genetice, stresu, na zdraví střev, na úrovni vaší aktivity a na předchozím jídle.

Například, pokud si dáte na snídani (kupovanou instantní vločkovou kaši s banánem) nebo bílou housku s tučným sýrem a salámem a do práce pojedete autem nebo MHD, zasednete si ke stolu, pustíte počítač a zůstanete takto až do poledne a potom si zajdete pár metrů do restaurace, kde si na oběd dáte těstoviny s masem a sýrovou omáčkou (která je většinou instantní a se sýrem nemá moc společného), tak vaše svalové buňky pravděpodobně nebudou potřebovat tolik paliva; dostaly dost na snídani a od té doby jste se příliš nehýbali. Glukóza z vašeho obědového jídla však musí někam jít, takže je nucena k uložení do tukových buněk, což přispívá k nárůstu hmotnosti.

Jezte vyvážená jídla

  • živiny včetně vlákniny, bílkovin a zdravého tuku zmírňují hladinu cukru v krvi a následný nárůst inzulínu. A zatímco fytonutrienty v rostlinných potravinách nezpomalují tok inzulínu, mohou pomoci snížit některé poškození buněk, které způsobují vysoké hladiny cirkulujícího cukru v krvi a inzulínu.
  • rýže má vysoký glykemický index, ale pokud ji budete jíst s kuřetem (proteinem), které bylo připravené na kokosovém oleji (zdravý tuk), a podáváme s cuketou a chřestem (vlákninou), absorpce rýže je zpomalená a nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle.

Pozorujte, jak vás konkrétní potraviny ovlivňují a sledujte, jak na ně vaše tělo reaguje

  • cítíte se podrážděni a nesnesitelní? Toužíte po jídle o 30 až 40 minut později? Jste unavení? Pokud ano, vaše jídlo pravděpodobně obsahovalo málo bílkovin a větší množství cukru, které vytlačilo váš krevní cukr a inzulín mimo zdravé rozmezí.

Omezte cukr

  • čtěte si štítky na obalech a vyvarujte se jakýmkoliv potravinám a nápojům, které obsahují přidané cukry. Vyhněte se vysoce koncentrovaným zpracovaným potravinám a výrobkům (balený chléb, sušenky, doslazované musli)

Pokud cítíte, že potřebujete pomoct nejen s úpravou jídelníčku, tak se jednoduše poraďte. Je to ta nejjednodušší forma, kterou můžete udělat. Nebuďte na to sami!

Varianty programů najdete zde.

Kategorie: Blog