Pokoušíte se soustředit na úkol, přednášku – projekt, který má proběhnout za méně než dvě hodiny a v hlavě, v myšlení, vám posledních pět minut pípá alarm a jeho účinky nelze ignorovat? Vaše srdeční frekvence je vyšší, vaše čelist je těsná, žaludek máte čím dál víc sevřený a váš celkový vnitřní pocit by se dal přirovnat k tikající bombě.

To, co cítíte je STRES. A zatímco chvíle, jako jsou tyto, jsou známé všem, studie naznačují, že dnes se tyto pocity staly spíše pravidlem naší kolektivní zkušenosti než výjimkou.

Odezva na stres je normální adaptivní reakce na zvládání situace, která se vyvinula po stovky milionů let. Stres je něco, co nám umožní zachránit si život v případě, když nás ohrožuje nějaké zvíře.

Stres je v podstatě příprava na fyziologickou zátěž. Ve stresové zátěži se nám prohloubí dýchání, zvýší tepová frekvence, odkrví se trávicí trakt, překrví se svaly, zvýší se srážlivost krve ( aby člověk nevykrvácel, kdyby bylo zvíře rychlejší než my), zvýší se hladina krevní glukózy, protože se očekává svalová práce a také se zvýší práh bolestivosti.

Naše tělo nedokáže rozlišit mezi,, útokem medvěda,, a velkým tlakem v zaměstnání. Tělo nedokáže rozlišit, zdali se jedná o stres psychický nebo fyzický. Tzn., že u psychického vypětí neproběhne svalová práce, i když ji očekáváme. Odezva nervů a hormonů je stejná. A časem intenzita stresové reakce tělo více a více opotřebovává.

Problémem může být, že „moderní” život nás neustále vystavuje jak mírnému, tak i většímu stresu, který může přejít až do chronického stavu. Jinými slovy, prostě nejsme navrženi tak, abychom utíkali predátorům po dobu 10 hodin denně bez přestávek. A to je v podstatě to, co děláme.

Mnozí lidé považují různé stresory (nespokojenost s prací, přepracování, nedostatečné platy, nedostatek času s partnery a rodinou, nedostatek trávení času v přírodě, nedostatek času na sport (pohyb) a ztráta spojení s ostatními) za samozřejmost.

Chronický stres může opotřebovávat nadledvinky tak, že ve zvýšené míře využívá zásobu adrenalinu. Tento proces se identifikuje jako „únava nadledvinek“, což se může projevit vyčerpáním, fyzickou slabostí, potlačením imunity, hormonální nerovnováhou, kožními problémy a depresí.


Chronický stres je skutečným nepřítelem kvalitního životního stylu a celkové kondice.


Jak snížit stres

Nejlepší způsob, jak uklidnit stresovou reakci těla, mysli a podpořit proces zotavení je:

Relaxace a odpočinek

Odpočívejte jak jen můžete. Odpočívejte a relaxujte, jako kdybyste byli na své nejlepší dovolené v životě.

Spánek

Najděte způsoby, jak zlepšit svou kvalitu spánku. Můžou to být meditační praktiky, hluboké dýchání, cvičení na začátku dne, kvalitní jídlo a kvalitní pitný režim.

Výživa

Dobře živené tělo je odolné tělo – mnohem lépe vybavené pro zvládnutí stresu a pro zotavení z hormonálních povodní.

Cvičení

Všichni potřebujeme nějaký fyzický pohyb, abychom zůstali odolní vůči stresu, ať už jde o chůzi, jízdu na kole, jógu nebo plavání. Stresová reakce je neoddělitelně spjata s cvičením – konec konců nás připravuje, abychom běhali rychle nebo tvrdě bojovali. Cvičení také produkuje pozitivní náladu (endorfiny a serotoniny).

Kvalitní strava

Preferování kvalitních, přirozených potravin s vysokým obsahem zdravé energie, komplexních sacharidů, konzumace dostatku zdravých tuků a kvalitních ať už živočišných (maso, ryby, mléčné výrobky, …) nebo rostlinných bílkovin (luštěniny, ořechy, …) pomůže udržet správnou hladinu cukru v krvi. To podporuje dobrou energii, duševní čistotu a stabilní náladu.

Závěrem

Zdá se, že to, co bychom měli opravdu dělat, tak je zacházet dobře jak se sebou samotnými, tak i s ostatními lidmi a neutíkat ,,před divokou zvěří“(abychom si zachránili krk) po celý den. Naučte se zpomalit a vychutnávat si každou chvilku co nejvíc to jde. Uvidíte, že vám to vaše tělo dříve či poději pozitivně vrátí.

Všechny tyto příznaky a řešení s Vámi ráda proberu a pomohu Vám vytvořit si lepší návyky pro lepší a spokojenější život.

Další informace a varianty spolupráce najdete v sekci programy, které jsou pro vyzkoušení služeb i pro dlouhodobou spolupráci.

Radana Kratochvílová
nutriční terapeut a výživový specialista

Kategorie: Blog