Avokádo je často označováno za superovoce, i když si mnozí myslí, že
se jedná o zeleninu. Je bohatým zdroj vitamínů, A, C, E a také
minerálních látek – draslíku, mědi, hořčíku a fosforu. Jeho dužina
obsahuje vysoké množství kvalitních tuků, převážně
mononenasycených, které snižují hladinu ,,nezdravého,, cholesterolu
v krvi.

Avokádo má jemnou, ořechovou chuť a proto se dá dobře
kombinovat jako součást různých salátů, pomazánek nebo si ho
můžete zapéct s vejcem.

Porce: 1

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:
1 měkké, dozrálé avokádo
2 vejce
Čerstvé bylinky – např. bazalka, libeček
Sůl, pepř
Tvrdý sýr do 30%  t.v.s., nastrouhaný

Postup:

Rozehřejte troubu na 200 ∞C. Poté avokádo vypeckujte. Rozřízněte ho kolem dokola a opatrně vyjměte pecku. Lžičkou vydlabejte ještě kousek dužiny, aby se vytvořil prostor pro vejce. Dužinu nevyhazujte a rovnou jí snězte ☺ 

Půlky avokáda položte do zapékací misky na pečící papír. Nyní do každého důlku vyklepněte jedno vejce, osolte a opepřete. Posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct zhruba na 15 minutek.

Upečené avokádo posypte trochou čerstvých bylinek.

Kategorie: Blog