V dnešní době najdeme nesčetné množství variací této úžasné rostlinné pomazánky snad v každém obchodě nebo prodejně se zdravou výživou. Je to naprostý základ pro ty, kdo potřebují sníst něco ve spěchu nebo si zpestřit svůj každodenní jídelníček.

Hummus je excelentní plnohodnotný zdroj rostlinných bílkovin, prospěšných tuků, sacharidů, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mimo jiné je to perfektní svačinka po fyzické zátěži.

Porce: 3 a ½ šálku

Ingredience:

1 šálek mandlí a kešu oříšků ( namočte ve vodě na 8 hodin – nejlépe přes noc, potom sceďte a propláchněte)
1 – 2 čajové lžičky čerstvého česneku
½ šálku nasekané cibule
¼ – 1/3 šálku syrového tahini ( pasta ze sezamových semínek )
1 čajová lžička římského mletého kmínu
1/3 – ½ šálku citronové šťávy ( nebo dle chuti )
¼ – 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
½ čajové lžičky kvalitní mořské soli 
Namlétý kajenský ( cayenský ) pepř k dochucení

Postup:

V mixeru udělejte pyré z prvních tří ingrediencí, poté přidejte tahini, římský kmín a citronovou šťávu. Promixujte až se směs spojí a za stále běžícího mixeru pomalu přikapávejte olivový olej. Hustotu regulujte množstvím přidaného oleje a citronové šťávy. Velmi hustá konzistence je nejvhodnější.

Ochutnejte  a dolaďte kořením dle chuti

Hummus vložte do misky a pokapejte dalším olivovým olejem, posypte citronovou kůrou   a kajenským (cayenským ) pepřem nebo paprikou. 

Dip si můžete vychutnat s mrkví, cuketou, baby římským salátem nebo ořechovými krekry.

Kategorie: BlogRecepty