Nedávno jsem u svých přátel ochutnala do té doby pro mě neznámy pokrm, z kterého jsem byla tak nadšená, že jsem ho připravila doma a dostala jsem jen samou chválu, což potěší.

Jednalo se o INDICKÉ KHIRČÍ. Tento pokrm patří mezi ajurvédské jídlo. Ajurvéda je věda o zdravém žití, věda o životě a pochází z Indie. V receptech vycházejících z tohoto myšlení se hojně používá římský kmín, kurkuma, zázvor, hřebíček a kardamon.

Duchovní mistr Šríla Prabhupáda řekl, že miska khirčí a malá porce jogurtu je hostina chudáka vhodná pro krále. 

Pokud budete mít čas, náladu a chuť vyzkoušet něco úplně nového, tak vám popřeji dobrou chuť.

Porce: 4-6
Příprava: 30 – 40 minut

Ingredience:
200 g černé čočky (lze nahradit loupaným hrachem, cizrnou apod.)
250 g rýže
4 brambory
3 lžíce přepuštěného másla Ghí nebo rostlinného oleje
2 lžičky indického kmínu
2 chilli papričký nebo špetka práškového chilli
2 lžičky strouhaného zázvoru
1 lžičky mletého římského kmínu
1,5 l vody
2 lžičky soli
2 lžičky kurkumy
3 lžičky citrónové šťávy
několik kousků másla
½ lžičky pepře
sůl

Postup:


Černou čočku spolu s rýží, promyjeme a necháme okapat. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Zázvor oloupeme a nastrouháme.

Rozehřejte tuk a nejprve osmažíme kmínová semínka, čili , zázvor a přidáme mletý kmín.

Po několika sekundách přidáme nakrájené brambory.  Poté přidáme čočku a rýži a asi minutu osmahneme.  Přidáme vodu, sůl, kurkumu a přivedeme k varu. 

Poté stáhneme plamen, zamícháme a vaříme zpola zakryté pokličkou 30 až 40 minut. Dokud čočka s rýži není měkká.

Přidáme šťávu z citronu, obložíme kousky másla a při velmi nízké teplotě chvíli povaříme, dokud luštěniny a rýže neabsorbují veškerou vodu. 

Ochutíme pepřem a zamícháme.

Kategorie: BlogRecepty