Porce pro 4 osoby / příprava 30 min./ 20 min. pečení

Ingredience:
Sůl
3-4 středně velké cukety 
1 sklenička italské rajčatové omáčky ( 400 g )
200 g smetany ke šlehání
50 g strouhaného parmezánu
2 lžíce sekané bazalky
Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
1 koule mozzarelly ( 125 g )
200 g šunky  ( na plátky )

Předehřejte troubu na 250 st. C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Mezitím očistěte, omyjte a s pomocí škrabky na zeleninu podélně nakrájejte na asi 2 mm silné plátky všechny cukety. Krátce ( asi cca 3 minuty ) je pak povařte ve slané vodě.

Mezitím v hrnci přiveďte k varu rajčatovou omáčku a vařte asi 5 minut. Parmezán rozmíchejte se smetanou a přidejte sekanou bazalku, dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Mozzarellu nechte okapat a poté ji nakrájejte na plátky. V cedníku nechte okapat uvařené cuketové plátky a s pomocí papírových kuchyňských utěrek je lehce osušte.

Dno zapékací mísy vyložte plátky cukety. Na ně rozprostřete třetinu šunky, následně třetinu rajčatové omáčky a navrch třetinu bazalkového krému. Opět pokryjte cuketovými plátky a následně i dalšími vrstvami ve stejném pořadí tak, aby navrchu byl bazalkový krém.

Nakonec povrch poklaďte plátky mozzarelly a vložte do trouby. Pečte 18 – 20 minut.

Po upečení nechte vychladnout a podávejte.

Kategorie: BlogRecepty