Přestože se obezita dětí nazývá skutečnou epidemii 21. století, mnoho rodičů před nadváhou svých dětí zavírá oči. Často je probere, až když někdo jejich dítě nazve tlouštíkem. Zní to tvrdě a neeticky, ale dovede to otevřít rodičům oči a vede to k drsnému prozření. Asi se někde stala chyba a jejich dítě je opravdu tlusté. Nejde o vzhled, jde o zdraví!

Žijeme v době, kdy i lidské nedokonalosti chceme přijímat s pochopením. Ženy se učí milovat své tělo i s nadváhou a nedostatek krásy a ladnosti přestává být handicapem. Svádí to k tomu, abychom nedokonalosti přijímali i s negativy, která ohrožují zdraví. To ale nesmíme dopustit.

Víte, že je na světě 1,5 miliardy lidí obézních a s nadváhou? Když jsem na tohle číslo náhodou někde narazila, nemohla jsem uvěřit a dívala jsem se na tu neuvěřitelnou číslovku pořad dokola a dokola.

Varující je, že největší nárůst obézních a to až o 40%, se projevil v posledních deseti letech. Bohužel i u dětí. Každé třetí dítě v Evropě trpí nadváhou a v České republice je to dokonce každé sedmé dítě. Alarmující a znepokojující údaje. Nemyslíte?

Důležité je postavit se k situaci čelem a začít konat. Psychika dítěte je důležitá a my musíme primárně najít cestu, jak svému dítěti se zdravým hubnutím pomoci bez poškození jeho citlivé duše. Tlusté dítě (ale ani dospělý!) to nemá v životě lehké. Musí čelit pošklebkům a výsměchu spolužáků a tloušťka omezuje děti i ve volnočasových aktivitách. Dítě se tak často cítí vyloučené z kolektivu.

Žádné z maminek se nelíbí, když její milované dítě nazývají tlouštíkem, ale někdy je náraz reality nutný a to v nejlepším zájmu dítěte. Jistě, můžeme si hrát na hrdinky a tvrdit, že nás nějaké názory okolí nezajímají a že si jejich posměšky a někdy i dobře míněné rady nepustíme k tělu. Nebo si můžeme připustit hloubku problému a vlastnímu dítěti pomoci být aktivní a zdravé.

Kdy jindy, když ne teď? Zatím je naše dítě malé, nedospělé a nemá zatím žádný zdravotní problém (kromě toho, že je tlusté). Nenecháme to přece zajít tak daleko, až budeme řešit nejen obezitu, ale i cukrovku, vysoký krevní tlak a jiné nebezpečné civilizační onemocnění, které dítě může začít trápit třeba už i v deseti nebo patnácti letech.

Teď bude stačit udělat jen pár změn, které v dětském věku mohou nastartovat novou cestu ke zdraví a k psychické pohodě vašeho dítěte.

Vždyť co bychom pro své dítě neudělali? Věřím, že každý rodič úplné maximum!

Kategorie: Blog